Yazar
ibrahimkoyuncu40@hotmail.com
95 makale bulunmakatadır
+A
-A
Okunma: 581
Kafkas İslam ordusu nihayet 15 Eylül 1918’de Almanlara rağmen Bakü’yü Ermeni ve Sovyet Ruslardan kurtarır. Hüsamettin Tuğaç, Bakü’yü fetheden 3. Kafkas Ordusunun 12.332 neferden oluştuğunu kaydeder. Bakü’nün kurtarılması üzerine Enver Paşa Türk kumandanlığına biri resmi , diğeri gayri resmi olmak üzer iki telgraf çeker O GÜNLERİ YAŞAYAN YÜZBAŞI SELAHATTİN YURTOĞLU, bizzat tanığı olduğu olayı şöyle nakleder: “O gece Bakü Işıklarını yakmış adeta bizi bekliyordu.15 Eylül 1918 sabahı birlikler düzenli bir şekilde girerek Bakü’yü işgal ettik.(…)Yol tahrip edildiği için Alman Süvarileri gelememiş Bakü’de alınmıştı.Durum Başkumandanlığa bildirildi. Gece yarısı Başkumandanlıktan Halil Paşa’ya şu emir geldi:
“Bakü Ruslara verilecek, petrolünü Almanlar alacaktı. Neden oraya taarruza lüzum gördünüz? Niye bunu Başkumandanlığa haber vermediniz. Sizin yeriniz Kars’tır. Bakü’de ne işiniz vardır? Derhal Kars’a dönünüz ve bir daha Başkumandanlıktan haber almadan böyle işlere kalkışmayınız.”
Bu emir harbiye nezareti telgraf hanesinden geliyordu.Aradan üç saat geçtikten sonra Enver Paşa, kendi evindeki telgraf hanesinden şu telgrafı çekiyordu:
“ Büyük Turan İmparatorluğunun Hazar kenarındaki zengin bir konak yeri olan Bakü şehrinin zaptı haberini en büyük meserretle( sevinçle) karşılarım. Türk ve İslam Tarihi sizin bu hizmetinizi unutmayacaktır. Gazilerimizin gözlerinden öper, şehitlerimize Fatihalar ithaf ederim.”
Görülüyordu ki , birinci şifre Alman İmparatorluğu müttefiki Osmanlı Devleti’nin Başkumandanlığı tarafından, ikincisi Türk Enver Paşa’dan geliyordu.O gün hepimiz hayatımızın en mutlu günlerinden birini yaşadık. Ve ertesi günün sabahı Bakü’ye gireceğimiz hülyasıyla yataklarımıza uzandık.
Benim Türk ruhumun sevinçle çıldırdığı günlerden biriydi o gün…”
SELAHATTİN SELEK, Enver Paşa’nın Kafkasya sınırında kurduğu 3.ve 9. Ordular hakkında şöyle der: “ Enver Paşa’nın doğuda 1918 yazının her iki ay içinde çabucak ve kusursuz olarak kurduğu 4 tümenli 3. Ordu ile 6 tümenli 9. Ordunun güney cephesindeki bozguna bir faydası olmadı. Fakat bu ordular milli mücadelede işe yarayacaktı. Mütarekeden sonra 3. Ve 9. Orduların bazı tümenleri İstanbul’a ve Trakya’ya nakledilmiş iki ordunun geri kalan 4 tümeni birleştirilerek 15. Kolordu kurulmuştu. Milli mücadelenin başlangıcında Türk Ordusunun dayanacak tek kuvveti ileride görüleceği üzere Kazım Karabekir paşanın kumandasında bu kolordu olacaktı”.
Kazım Karabekir Paşa, 3 Mayıs 1919’da 15.Kolordunun Komutanlığını alır ve Kazım Karabekir’le birlikte bu kolordu, TBMM hükümetinin en büyük dayanağını teşkil eder.
Birinci Dünya Savaşı Bitince Enver Paşa diğer arkadaşları ile yurtdışına çıkar. Ama durmaz. Amacı Türkistan’daki Türkleri ve tüm Müslümanları emperyalizmin pençesinden kurtarıp bağımsızlığa kavuşturmaktır.Daha Önce,Türkistan’daki durumu incelemek üzere Kuşçubaşı Eşref bey’in kardeşi olan Selim Sami( Hacı Sami)’yi Türkistan’a göndermiştir.
Hacı Sami Kuşçubaşı’ndan ( Selim Sami) gelen mektupta, buralardaki dağınıklık ve iç düşmanlıklara da işaret edilerek bir şey yapabilmenin yani, bunları toparlayıp bir milli mücadele yürütmenin imkansız olduğu anlatılıyordu. Bu durum Enver Paşa’nın kararını değiştirmez ve Hacı Sami’ye, ebediyen her Türk Çocuğunun hafızasında taşıması gereken şu müthiş cevabı verir:
“Yazdıkların doğrudur. Ancak, Türkistan ile Osmanlı Türklüğü arasındaki bağ uzun yıllardır kopmuştur. Eğer ben, Osmanlı Ordularının başkumandanı ve Damad-ı Hazret-i Şehriyari olarak gelir ve TÜRKİSTAN’IN İSTİKLALİ DAVASI UĞRUNA ÖLÜRSEM, BU KÖPRÜYÜ KURMUŞ OLURUZ.”
Bu cevap tam Enverliktir ve tarihte ondan başkasına da hem söyleyip , hem gerçekleştirmek nasip olmamıştır…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
|
Sayfalar
DUYURULAR
ARŞİV
Günlük Gazeteler