Yazar
ibrahimkoyuncu40@hotmail.com
100 makale bulunmakatadır
+A
-A
Okunma: 553
Yalan söyleyen insanlar, kendilerine yöneltilen sorular karşısında farklı savunma mekanizmaları geliştirirler.Bunlardan belki de en sık başvurulanı yöneltilen soruyu tekrar ederek cevap vermesidir.Örneğin Hafta sonu raporun son halini neden düzenlemedin? Sorusuna cevap olarak “Neden düzenlemedim?, çünkü misafirlerimiz geldi.” der. Bu cevap kişinin soruyu tekrar ederek zaman kazanma ve yalanını soruyla uyumlu hale getirmek için başvurduğu bir yöntemdir.Haluk Bey, Tuğrul’a “Bir açıklaman var mı? Diye sorduğunda hatırlarsanız, Tuğrul “Bir açıklamam var mı? Tabi ki var.” Şeklinde cevap vermişti.
Başvurulan diğer bir yöntem ise Cem Yılmaz’ın gösterisinde bahsettiği, soruya soruyla karşılık vermektir.Bu tepki sadece erkeklere özgü bir durum değil, her iki cinsin de ortak başvurduğu bir yöntemdir. Ancak erkekler savunmaya geçerek soru sorarken kadınlar saldırıya geçmeyi tercih ederler.Örneğin “Dün neredeydim? Sorusuna erkeğin cevabı “Nasıl neredeydim? ken kadının cevabı “Asıl sen neredeydin? Şeklinde olabilir.Hatırlayalım Haluk Bey Tuğrul’a “Peki sonrasında aramadın mı? Diye sorduğunda, Tuğrul ”Nasıl aramadım mı? Hımm, aradım ama ulaşamadım “ şeklinde cevap vermişti.
Üçüncü yöntem ise yalancılar inandırıcılıklarını artırmak için destekleyici cümlelerden referans almayı tercih ederler. “açık konuşacağım”, “Doğruyu söylemek gerekirse”, “Açık yüreklilikle ifade etmek gerekirse” gibi başlangıçlar yaparak karşılarındaki insanları ilk cümleleriyle bağlamaya çalışırlar. Sık başvurulan bir diğer destek cümlesi ise yemin etmektir.Dini inancına saygı duyan bir insan, inancını kendine güvenilmesi için referans kullanmaya çok meyilli değildir. 2013 yılında özle bir kanalda yayınlanan “Güven Bana” adlı yarışma programında birlikte yarıştığı kişiye “Kur’an çarpsın butona basmayacağım.” Diyen yarışmacı sonrasında butona barsak 72.000,00TL’yi tek başına almayı tercih etmişti.Hatırlarsanız hikayemizde de Tuğrul, “Haluk Bey sizinle açık konuşmak istiyorum. Dürüst olmak gerekirse…” ifadelerini kullanmıştı.
Zeki bir yalancı, karşısındaki kişinin dikkatini dağıtmak için muhatabın egosuna oynar.Örneğin “Dün faturaları incelerken…” diye söze başlayan kişinin lafının arasına girer ve “Biliyor musun? Bence satış müdürü sen olmalısın.Çünkü performansın çok iyi.” Der.Böylece konuyu karşısındaki kişinin dikkatini tamamen dağıtacak bir alana çekerek konuşmak istemediği konuyu kendinden uzaklaştırır.Hikayemizde Tuğrul’un, “Üniversite yıllarından , şuan çalıştığımız şirketlerden konuştuk.Hatta bir ara konu size geldi. Sizinle çalışıyor olmaktan duyduğum mutluluğu yüzümden okudu arkadaşlarım.” Demesi de Haluk Bey’in egosuna yönelik bir iltifattı.
Yalancılar yalanlarının inandırıcılını desteklemek için bol bol hikayeye başvururlar.Eğer iyi bir gözlemciyseniz yalancının hikayesindeki tutarsızlıkları hemen fark edersiniz. Normal bir insan başından geçen bir olayı anlatırken düzensiz de olsa giriş, gelişme ve sonuç kısmını bir sistem dahilinde anlatır.Yalancı ise giriş bölümünde gereksiz detaylar verir ve konuyu çok uzatır.Hikayemizde hatırlarsanız Tuğrul,Haluk Bey’in sorusunu cevaplamak yerine “ Çarşamba günü akşam arkadaşlarımla bir kutlamaya katıldım.Uzun süredir görmediğim arkadaşlarım olunca sohbet sohbeti açtı ve geç saatlere kadar arkadaşlarımla birlikte kaldım. Üniversite yıllarından, şu an çalıştığımız şirketlerden konuştuk…” demiş gereksiz ayrıntıya girerek konuyu uzatmıştı.
Yalancının hikayesinde gelişme kısmı çok yüzeysel ve ayrıntısızdır. Normalde gerçeği söyleyen kişiler hikayelerini somut olaylarla ifade ederken yalancı kişiler soyut ifadeleri tercih ederler. FBI suç analistleri Dr. Susan H.Adams ve Dr.John P. Jarvin’e göre gerçek bir hikayede kişinin hikayesinin sonuç kısmı olduğu halde yalancının hikayesinde odaklanılan nokta gelişme kısmında bitmiş ve kişi son sözü olmadan hikayesini bitirmiştir.Tuğrul da hikayeyi anlatırken giriş kısmında çok detaya yer vermiş, gelişme kısmını yüzeysel geçmiş ve birden “sanırım toplantı iptal oldu dedim ve oradan çıktım.İşte durum bu.” Gibi net bir sonuç kısmı olmanda hikayeyi bitirmiştir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
|
Sayfalar
DUYURULAR
ARŞİV
Günlük Gazeteler