Yazar
ibrahimkoyuncu40@hotmail.com
97 makale bulunmakatadır
+A
-A
Okunma: 1067
Ne var ki hareketlerindeki insicamı kaybeden Hasan izzet Paşa planlanan taarruza 3 gün kala 19 Aralık 1914 tarihinde taarruzun neticesini şüpheli gördüğünü ve sinirlerinin fevkalade bozuk olduğunu ifade ederek komutanlıktan affını istemiştir. Adeta bir emrivaki karşısında kalan Enver Paşa Ordu Komutanlığını üzerine almak zorunda kalmıştır.
Türk Ordusunun harekete geçtiği 22 Aralıktan itibaren üç gün içinde Ruslar Sarıkamış’ta hiç bir tedbir almamışlardı. Bu gecikme Enver Paşa’nın planının başarı şansını artırmaktaydı. Ne var ki Hafız Hakkı bey Rusların geri çekilmesini en tehlikeli ihtimal olarak görüyordu. Geri çekilme yollarını kesmek için Kosor boğazına girdi. Şayet Hafız Hakkı bey emredilen istikamette Oltu üzerinden 24/25 Aralık’ta Bardız önlerine gelebilseydi Rusları imhadan hiçbir şey kurtaramazdı. Hafız Hakkı bey bu tarihten 5 gün sonra Sarıkamış önlerine gelebilecektir. Oysa 25 Aralık Akşamı Sarıkamış’ta toplanan Rus kuvvetleri 9. Ordunun Sarıkamış’a gelebilen kuvvetlerine eşitti.
Aslında tarihi biraz daha geri aldığımızda, 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı sonucunda Batum savaş tazminatı olarak Ruslara verilmişti. Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin de Berlin Antlaşması ile Ruslara bırakılmıştı. Enver Paşa daha önce yitirilen bu yerleri geri almak amacıyla 19 Aralık tarihinde “ Sarıkamış Harekatı” fikrini kurmaylarına sunuyor. Osmanlı ve Alman Kurmay heyeti planı kabul ediyorlardı.
Harekat planında Doğu’yu korumakla görevli 3. Ordu’dur. Bu harekatı uygulayacak 3. Ordu, 9.10.ve 11. Kolordular ve 2. Süvari Tümeni’nden oluşuyordu. 9.Kolordu Komutanı İhsan Paşa, Kurmay başkanı Albay Şerif Köprülü, 10.Kolordu Komutanı Hafız Hakkı Bey, 11 Kolordu Komutanı Fevzi Paşa’dır. 3. Ordu Karargahı ve 9. Kolordu Erzurum kalesine yerleşmişti. 11. Kolordu Elazığ kalesinde ve 10. Kolordu da Sivas’ta konuşlanmıştı.3. Ordunun toplam gücü 118 bin olduğu yazılsa da bu güce savaşçı olmayan birimleri, depo alayı ile ulaşıldığı biliniyor. Eğitimli asker 75 bin silahlı gücü geçmez. Bu askere 73 makineli tüfek ve 218 top destek vermekteydi. Cephedeki Rus Kafkas ordusunun mevcudu 100 bindir. Yani şartlar Osmanlı için fevkalade müsaittir.
Tasarlanan Taarruz baskın tesiri gösterecekti. 11. Kolordu ile 2. Nizamiye Süvari Tümeni Rusları Cephede tutacak( gösteriş taarruzu ile oyalayacak) 9. Kolordu Pitkir-Çatak doğrultusunda Rusların kuzey kanadını kuşatacak, 10. Kolordu da Oltu üzerinden Bardız-Sarıkamış doğrultusunda Rus mevzilerinin gerisine düşecekti. Böylece Kars ile bağlantısı kesilen Ruslar Aras Nehri üzerine atılarak imha edilecekti.
Plan şöyleydi: 9. Kolordu Rus cephesini arkadan çevirecekti. 10. Kolordu ise 24 Aralıkta Bardız bölgesinde 9. Kolordu ile birleşerek Rusları çevirecekti.
Enver Paşa’nın amacı kuzeyden kuşatıcı bir manevra yapılmasıydı. Kısaca 11. Kolordu ve 2. Nizamiye Süvari tümeni düşmanı cepheden karşılayacak, 9. Kolordu Çatak-Pitkir hattından kötek istikametine ve Albay Hafız Hakkı Paşa’nın 10. Kolordusu Bardız istikametinde düşmanı karşılayacaktı. Plan iyiydi.
Zira MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK, “Sarıkamış planı doğru ve zamanlıdır” der.
GENERAL FAHRİ BELEN Sarıkamış’tan bahsederken, “Zafere Ramak Kalmıştı,” ifadelerini kullanır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
|
Sayfalar
DUYURULAR
ARŞİV
Günlük Gazeteler