Yazar
ibrahimkoyuncu40@hotmail.com
100 makale bulunmakatadır
+A
-A
Okunma: 1799
10. Kolordu Kosor’dan sonra örtülü üzerinden Kop yolu ile Bardız’a gelmiş olsa idi bu felakete uğramazdı. Nitekim aynı yoldan Bardız yönünde ilerleyen 32. Tümen zorlu bir yürüyüş yapmasına rağmen diğer iki tümenin uğradığı felakete uğramamıştır.
ALLAHUEKBER DAĞI KAYBI NEKADARDI:
10. Kolordunun Allahuekber dağlarını aşarken verdiği zaiyat çeşitli kaynaklarda çeşitli rakamlarla anılmaktadır. Şerif Köprülü hatıratında en az 26.000 mevcutlu iki tümenden geriye sadece 3.200 asker kaldığını belirtir. ( Ancak kendisi 10. Değil 9. Kolordu kurmay başkanıdır) Bunların da %20’sinin ayakları yaralıdır. Guze,eserinde kıtaların %20 yürüyüş zaiyatı verdiğini yazar. Muratof ve Allen, iki tümenin erlerinden üçte birinin kaybedildiğini yazar. Muratof ve Allen’e göre 20.000 kişilik iki tümen bu yolculuktan 7.000 asker zaiyat vermiştir. Türk yazarların eserlerinden bu yolculuktaki toplam zaiyat konusunda bilgi verilmez. Bu konudan ısrarla kaçınmışlardır.
Ne var ki 10. Kolordunun toplu harekatını sağlayamayan Hafız Hakkı Bey, Sarıkamış Umudunu karlı dağlara gömmüştür.
Yenilginin sebeplerinden birincisi 9. Kolordu Subaylarının kendilerince, fevkalade şahsi buldukları Enver Paşa’nın mütalaalarına aynı inançla katılmamalarıdır. Nitekim İhsan Paşa’nın raporlarında hiç bir heyecan unsuru bulunmaz
İkinci sebep; En az Enver paşa kadar heyecanlı olan Hafız hakkı da görülen aşırı kendine güven duygusudur. Paşa her rastladığı Rus birliğini yok etmek ve Rus ordularının Kars’la olan bağlantılarını keserek tamamen imha etmek düşüncesi ile Rusların kazandırdığı çok kıymetli zamanı israf etmiş Sarıkamış ön ünde planlanandan 4 gün sonra gelebilmişti.
Gece taarruzunun inkişaf etmemesinde en büyük sorumluluk 29. Tümen Komutanı Arif Baytın’ın idi. Bu zat Başkomutanlığın bilgisi dışında taarruz için ileri hareket eden kıtaları Kızılkiliseye geri çevirdi. Onun bu hareketi gecenin karanlığında fark edilmedi. Avcı kıtaları ile ileri hatta bulunan Enver paşa taarruzun inkişafı için boşuna gayret edip durdu.
Rus harp tarihçelerinin de ittifak ettikleri gibi bu gece Sarıkamış’a girilmemesi savaşın yönünü değiştirdi. Artık sabah saatlerinde Rusların ilk takviye kuvvetleri Sarıkamış’a girmeye başlamıştı. Bu günkü başarısızlıktan 9. Kolordu komutanı İhsan Paşa, onun kurmay Başkanı Şerif Köprülü ve 29. Tümen Komutanı Arif Baytın sorumlu tutulmaktadır.
Sarıkamış’ın 25-26 Aralık Gecesi işgal edilmesini önleyen İhsan Paşa ve Kurmay başkanı Şerif Bey sorumludur. Bunlar Rusça yazan kitapları okumadan hatıralarını yazarak Kendilerini haklı göstermişlerdir. Şerif Bey’in Sarıkamış adındaki kitabı edebi bir değer taşıdığı için çok tutmuştur. Kitap yayınlandığı zaman gazeteler iktibas yapmıştır. O zamanlar Enver Paşa doğu sınırına gelerek Türkiye’ye geçmek istiyordu. Hatta bu işi Rusya’da toplayacağı kuvvet ile yapacağı söyleniyordu. Şerif Bey’in Enver paşa’yı Elli bin kişiyi Sarıkamış’ta mahveden bir adam gibi göstermesinin o zaman için faydalı olduğu söylenebilir.
Başkomutan Enver Paşa , ateşli fıtratının gereği olarak daima avcı hattında bulunmuş , zaman zaman öncüyü de geri de bırakarak tek başına keşifler yapmıştır
Sarıkamış Harekatı, Moslowsky’nin kanaatine göre: “ Başarılacak bir harekatta, maiyet kumandanlarının, Enver’in emrini tatbikte gevşeklik göstermeleri muvaffakiyetsizliğe netice vermiştir.” Çünkü, Enver’in gece, Sarıkamış’a taarruz emri, IX Kolordu Kumandanı İhsan Paşa ve Onun Erkan-ı harbi olan Miralay Şerif tarafından durdurulmuştur. Eğer durdurulmamış olsa idi başarının kati olduğu , Rus kaynağından anlaşılmaktadır.Şu halde mesuliyet,ithamlarla dolu, askeri olmaktan ziyade hissi, edebi ve tesirkar bir üslupla Sarıkamış’ı yazmış olan Şerif Bey’e ve Kumandanına raci olmaktadır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...
|
Sayfalar
DUYURULAR
ARŞİV
Günlük Gazeteler